GUISAT DE XAI AMB PATATES

guisat de xai

Un plat molt tradicional que les  meves avies ja feien, ha continuat la meva mare i a casa també el faig, més a l’hivern, això si. Nosaltres el mengem com a plat únic ja que és molt complet. La carn de xai pot ser cuixa, espatlla, coll.  En aquest cas està fet amb el coll a trossets, que és una part molt gustosa i tendre. Aquests ingredients són per a 4/5 persones.

Què hi posem ?

2 colls de xai (ja he dit que pot ser qualsevol part del xai)

2 o 3 grans d’all

1 ceba grossa

1 pebrot verd petit

1 cullerada de polpa de nyora o pebrot xoricer

1 got de vi blanc del Penedès (200 ml.)

1 fulla de llorer

1 polsim de farigola seca

4 patates mitjanes

2 carxofes

Sal i pebre

Farina

Oli d’oliva

 

Com ho fem ?

Aquest guisat l’he fet a l’olla pressió, perquè la carn està cuita en un moment, però pot fer-se perfectament en cassola tradicional.

En primer lloc posarem un raig d’oli a l’olla i  l’escalfarem. Rentarem bé la carn, prèviament tallada a trossets, i la salpebrerem. Tot seguit la passarem per farina i la fregirem amb l’oli ja calent.

Afegirem els alls a làmines junt amb la ceba i el pebrot tallats i deixarem coure. Un cop cuit afegirem el got de vi i esperarem que bulli una estoneta.

Deixarem coure la carn una estona amb l’olla tapada abans de tirar les patates; això farà que la carn sigui molt melosa.  Afegirem una mica d’aigua i taparem l’olla. Cadascú sabrà depenent de l’olla que tingui l’estona que ha de coure cada aliment. En el cas de la meva la deixarem uns 20 minuts.

Un cop cuita afegirem les patates, prèviament pelades i les carxofes tot ben tallat. Incorporarem la cullerada de pebrot, el polsim de farigola  i la fulla de llorer.

Si veiem que falta suc, afegirem una mica més d’aigua i tornarem a tapar l’olla. Rectificarem de sal, si cal. En 8 minuts tindrem el guisat fet.

En cas de fer-ho en cassola tradicional, haurem d’afegir més aigua, ja que la cocció serà més llarga.

ESPERO QUE US AGRADI !!

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Translate »