PANETTONE

panettone

El Panettone és un postre de Nadal  originari de Milan  (Itàlia) i és un pa dolç tipus brioche amb fruits secs i fruites confitades, encara que també són típics els fets amb perletes de xocolata. Per acompanyar, una copeta de Moscatell li va perfectament…..  Es un pastís que requereix el seu temps, pel que el farem un dia que no tinguem massa pressa, ja que necessita uns temps de llevat i repòs. Amb aquestes quantitats surten un parell (dos de 500 gr.). La font ve del bloc La Alacena de MO.

Què hi posem ?

Pel preferment o massa mare:

70 ml. de llet

20 g. de llevat fresc

1 culleradeta de sucre

130 gr. de farina de força

Per la massa:

La massa mare

100 gr. de sucre

La pell de ½ llimona i ½ taronja ratllades ben fines

60 ml. de llet

1 cullerada gran de mel

2 ous

30 gr. de llevat fresc

El suc de ½ taronja

30 ml. de licor (al gust)

450 gr. de farina de força

1 cullerada petita de sal

100 gr. de mantega a temperatura ambient

1 ou per pintar

Sucre + aigua

4 tires de mantega

Pel farcit:

200 gr. de perletes de xocolata (pels dos panettones)  o bé

200 gr. de fruites confitades (panses, orellanes….i un grapat de nous (tot tallat ben petit – pels dos panettones) Jo he fet 100 gr. de cada, ja que he fet un panettone amb perletes de xocolata i un altre amb els fruits i les nous.

1 raig de moscatell per macerar les fruites

Com ho fem?

En primer lloc farem el preferment o massa mare, que és com l’ànima del pastís, de quan fem pa…. fent que la fermentació retardi més i fent un millor gust a la massa.

Barrejarem els ingredients i pastarem fins aconseguir una bola. La posarem en un bol i aigua tèbia que la cobreixi. La tindrem llesta per posar amb els altres ingredients de la massa quan vegem que flota.

Farem la massa.  En un bol gran hi posarem la massa mare (un cop haguem vist que flotava) i anirem afegint els altres ingredients, (menys la mantega, que l’afegirem al final) per l’ordre que hem posat relacionats, mentre anirem barrejant. Pastarem amb les mans i si tenim màquina o estri per pastar millor……

Un cop tinguem ben integrats tots els ingredients anirem afegint la mantega a trossets fins que la tinguem tota integrada.

Deixarem reposar la massa dintre un recipient o bol gran i la taparem amb un drap de cotó; hem d’aconseguir que faci un llevat que tripliqui la seva mida, pel que evitarem posar-la en corrents d’aire o llocs freds. Aquest procés pot durar 1 ½ o 2 hores.

Mentre tallarem els fruits confitats o secs ben petits i els posarem a macerar amb el raig de moscatell i reservarem

Un cop hagi llevat el previst, posarem la massa sobre una superfície plana, prèviament enfarinada i procedirem a pastar-la de nou; un cop ben pastada farem dues parts que posarem separades en la taula de treball.

De cada part en farem una massa plana, rectangular i anirem distribuint les perletes de xocolata en una de les masses i en l’altra distribuirem els fruits macerats i les nous (això en el cas de fer un panettone de cada).

Unificarem bé la massa amb cada farcit i farem una bola que posarem al motlle del panettone (jo els compro a la botiga de Maria Lunarillos, per internet).

Ja tenim els dos pans dolços a punt per tornar a llevar. Els deixarem en un lloc sec i sense corrents d’aire i els deixarem llevar un altre cop. Esperarem unes 2 hores aproximadament.

Després de llevar, farem una creu amb un ganivet ben esmolat, pintarem els panettone amb ou batut i per sobre hi posarem una barreja de sucre i unes gotes d’aigua, fent un sucre en terrossos petits. A la creu hi posarem una mica de mantega ben freda (vegeu foto al final).

Tindrem el forn encès a 190º posició dalt i baix, sense turbo, i enfornarem els pans. En aproximadament 20/25 minuts els tindrem cuits, comprovant però abans amb un palet de fusta o similar.

Els deixarem refredar però ha de ser cap per avall; això farà que la massa  no minvi. Podem fer-ho foradant amb uns pals de broqueta el panettone  i donar-los suport amb uns bricks de llet o unes cassoles (vegeu foto). Un cop freds ja els tindrem llestos.

Veureu que no es una recepta fàcil i el procés és bastant lent, però el resultat compensa realment. Us animo a fer-ho.

ESPERO QUE US AGRADI !!!

Procés de refredat:

 

panettone-2

Procès de llevat:

panettone-3

 

 

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Translate »