CALAMARS FARCITS
Plat mediterrari de barreja de sabors i colors, molt gustós però també molt calóric, ja que no te’n pots estar de sucar-hi pa. El farcit es pot fer de moltes maneres; aquest és a base de les potes i aletes dels calamars i de carn picada. Espero que us agradi.
Què hi posem ?
8 calamars de tamany mitjà, si pot ser frescos
400 gr. de carn picada mixta
3 cebes
3 tomàquets madurs
2 alls
1 ou
1 dotzena de cloïsses
Farina
Brou de peix
1 copa de cava o de vi del Penedès
Sal, pebre i oli d’oliva
Per fer la picada:
4 ametlles i 4 avellanes
1 llesca petita de pa torrat
2 alls
Unes fulles de julivert
Com ho fem ??
Deixarem ben nets els calamars, separant les aletes i les potes. Jo els tombo i així queden super nets. Les aletes i les potes les piquem ben petites i les reservem.
Ratllarem les cebes; agafarem la meitat de la ceba i els alls i ho posarem a sofregir en una paella, amb oli d’oliva i a foc baix. Un cop estigui feta afegirem la carn picada que salpebrerem. Deixarem que es cogui i tot seguit afegirem les potes i aletes dels calamars que hem trinxat. Deixarem que es vagi fent i un cop cuit, retirarem del foc.
En un bol batrem l’ou i afegirem el que acabem de coure; això farà que qualli bé el farcit. Tot seguit agafarem els calamars i els anirem farcint un per un, amb l’ajut d’una cullera i acabant amb un escuradent per tancar-los.
Els enfarinarem i els fregirem en una paella amb oli d’oliva. Un cop tots fregits, colarem l’oli que ens servirà per a fer el sofregit per la salsa.
Ratllarem la part de la ceba que havíem reservat i la posarem a sofregir amb l’oli que acabem de reservar, incorporarem el tomàquet ratllat. Salpebrerem. Afegirem la copa de vi o cava i ho deixarem evaporar, uns 5 minuts.
Ara anirem posant els calamars junt amb el sofregit i afegirem el brou de peix, que haurem escalfat prèviament (si no tenim brou de peix podem fer servir aigua i una pastilla de brou concentrat). Deixarem coure uns 40 minuts, controlant que no s’enganxin a la cassola.
Mentre, farem la picada. En un morter o batedora posarem els fruits secs, els alls, la torrada i els fulls de julivert. Anirem trinxant i afegirem un parell de cullerots del brou de la cocció. L’afegirem als calamars; també incorporarem les cloïsses, prèviament netes i deixarem coure uns 10 minuts més. Ja tenim el plat fet. Estan per llepar-se els dits !!!