XATÓ
Ja sabeu que el xató és la salsa típica de la zona del Penedès i Garraf, que acompanyada d’una bona escarola i peix salat resulta un plat boníssim, que ja preparaven els pagesos i acostumaven a menjar-la al camp o a la muntanya. La recepta és la que la meva mare ha fet de tota la vida. Les mides són per sis persones
Què hi posem ?
1 escarola gran
500 gr. de bacallà esqueixat i remullat
250 gr. de tonyina en oli d’oliva
12 anxoves
Olives (al gust)
Per la salsa de xató
4 alls escalivats
2 alls crus
2 cullerades de pasta de nyora
2 trossos de pa torrat
½ l. d’oli d’oliva verge
1 raig de vinagre
Sal
Com ho fem ?
Si tenim un morter gran és com més autèntic…., sinó amb picadora, batedora o estri similar també queda bé. Jo he fet la salsa en morter, m’agrada més.
Trinxarem els alls i anirem afegint els altres ingredients sòlids i els trinxarem. Afegirem l’oli i anirem lligant. Afegirem la sal i remenarem bé. Aquesta salsa podem fer-la el dia d’abans i guardar-la a la nevera.
Rentarem bé les fulles de l’escarola i deixarem escórrer. La posarem als plats i per sobre hi posarem el bacallà esqueixat, la tonyina, les anxoves i les olives. Al final, i sobretot a l’hora de menjar, afegirem la salsa. A PUNT PER MENJAR !!!!
ESPERO QUE US AGRADI !!!!