CANELONS DE CARN

canelons

Aquests són els canelons tradicionals que es fan a moltes cases catalanes, que normalment es mengen per la Festa Major i per Nadal. La veritat és que a casa en mengem tot l’any perquè quan en faig m’aprofito, en faig molts i els congelo en safates de 6 canelons; després un cop descongelats faig la beixamel, una mica de formatge ratllat per sobre i tens un plat de primera.

Què hi posem ?

40 plaques de canelons

1/2 pollastre (una cuixa i un pit)

250 gr. de carn de porc

250 gr. de carn de vedella

2 butifarres de porc crues

1 llauna petita de paté

2 cebes

1/2 branca de canyella

1 fulla de llorer

1 copa de brandi

4 alls

1 got de llet, 1 cullerada de farina

Oli, sal i pebre

Mantega

Formatge ratllat

Per la beixamel:

1 ceba

3/4 de litre de llet

3 cullerades soperes de farina

1 polsim de nou moscada

Una nou de mantega

Sal i pebre

Una mica de suc del rostit

Com ho fem ?

En una cassola posem oli d’oliva; mentre s’escalfa salpebrerem tota la carn, la farem a trocets i la incorporarem a la cassola. Donarem uns tombs i quan comenci a enrossir afegirem la canyella, les cebes trocejades,  els alls i la fulla de llorer. Deixarem que vagi coent tot plegat. Incorporarem la copa de brandi i deixarem una estona fins que s’evapori. Afegirem una got d’aigua o brou i deixarem coure, aproximadament en 45 minuts estarà llest

Un cop estigui la carn ben cuita deixarem refredar. Tot seguit  ja podem preparar el rostit per triturar i preparar els canelons. En una processadora o trituradora anirem posant els diferents tipus de carn junt amb les verdures i procedirem a trinxar; anirem afegint cada vegada una mica de paté,  així fins que estigui tota la carn picada. Reservarem el suc del rostit.

En la mateixa cassola posarem una mica d’oli i un cop calent afegirem la cullerada de farina; deixarem que la farina es cuini i poc a poc incorporarem el got de llet i una mica de suc del rostit. Amb una batedora de varilles manual  anirem remenant fins que vagi lligant. Llavors afegirem la carn que hem trinxat, barrejant-la bé amb la beixamel; d’aquesta manera la carn quedarà molt més melosa. Deixarem refredar.

Courem les plaques dels canelons. En una olla ben gran escalfarem aigua abundant amb una mica de sal i un raig d’oli. Quan comenci a bullir anirem incorporant les plaques dels canelons. Els deixarem el temps que indiqui la marca dels canelons. Un cop cuits els refredarem amb aigua i els estendrem sobre un drap de cuina.

Agafarem porcions de la carn trinxada, la posarem sobre de les plaques de caneló i enrotllarem. Així fins que els tinguem tots fets, llavors els posarem en les safates que han d’anar al forn, un al costat de l’altre.

Farem la beixamel: Ratllarem la ceba ben petitona i la deixarem enrossir en una olleta, amb la nou de mantega i la resta del suc del rostit. Un cop feta, afegirem la farina i deixarem que es cogui. Tot seguit poc a poc anirem incorporant la llet i amb un batedora de varilles manual anirem lligant la beixamel. Salpebrerem i posarem el polsim de nou moscada. Deixarem coure una bona estona, sobre 20 minuts, fins que tingui la textura desitjada.

Cobrirem els canelons amb la beixamel, sobretot que quedin ben impregnats. Seguidament posarem per sobre uns dauets de mantega i els cobrirem de formatge ratllat. Els enfornarem fins que siguin ben rossos. Ja veureu quina delícia………

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Translate »