ARRÒS MAR I MUNTANYA
Aquest arròs el vam fer a casa de la meva germana Ester, a la muntanya, en un dels dinars familiars i estava per llepar-se els dits. El va mimar molt el meu cunyat, el Xavi, que és un expert en arrossos. Erem 12 persones entre nens i adults.
Què hi posem ?
1 kg. d’arròs
1/2 conill
4 costelles de porc a talls petits
1 sèpia grossa
1/2 kg. de calamars
20 llagostins
250 gr. de cloïses
300 gr, de musclos de roca
2 grans d’all
3 tomàquets madurs
Pebrot verd i vermell
2 carxofes
Safrà
1 copa de vi del Penedès
Sal
Oli d’oliva
Pel brou de peix:
2,5 l. d’aigua aproximadament, cap de rap o de lluç, peix de roca, 1 ceba, 1 porro, 1 tomàquet ratllat, 1 gra d’all, 1 fulla de llorer, oli d’oliva i sal.
Com ho fem?
En primer lloc farem el brou de peix. Amb la ceba i el porro a talls, el tomàquet ratllat i l’all trinxat, farem un sofregit a l’olla on bullirem el brou. Afegirem la fulla de llorer, donarem uns tombs i tot seguit afegirem l’aigua i la sal. Un cop bulli, afegirem el peix ben net i ho deixarem uns 20 minuts. El brou també pot fer-se sense sofregit, tot en cru, posant l’aigua i un cop bulli, afegirem tots els ingredients que hem relacionat.
En la paella sofregirem el conill i la costella, prèviament salats, tallat ben petit. Un cop sigui ben ros ho traurem de la paella i reservarem.
Farem el mateix amb la sèpia i els calamars. Els rentarem bé, els tallarem de la mida que més ens agradi i els posarem a la paella; no us oblideu de posar la salsa de la sèpia, que li donarà molt bon gust. Un cop ben cuit, ho traurem de la paella i reservarem.
Ara sofregirem els llagostins, tomb i tomb i també els reservarem.
Tot seguit farem el sofregit aprofitant el mateix oli; si en falta afegirem més. Amb l’oli calent hi posarem el pebrot a trocets i a foc lent deixarem que es faci. Afegirem els alls ratllats i a continuació els tomàquets, també ratllats. Per últim sofregirem les carxofes tallades a octaus. Un cop fet, afegirem la carn, la sèpia i els calamars. Incorporarem la copa de vi i deixarem evaporar.
A banda en una olla petita hi posarem, sense aigua, els musclos i les cloïses, de manera que s’obrin, controlant que cap cloïsa no contingui sorra. Un cop oberts traurem una de les closques i reservarem.
És l’hora de posar l’arròs a la paella on tenim el sofregit i la carn, per donar-li uns tombs. Després d’això afegirem el brou de peix sempre molt calent, en la mesura de 2 cullerots per 100 gr. d’arròs. Jo en poso una mica més perquè no m’agrada molt sec; això s’ha d’anar provant fins que agafi la textura que més us agradi.
Als 15 minuts aproximadament afegirem els llagostins, els musclos i les cloïses i una mica de safrà o colorant. En 5 minuts més aproximadament el tindrem llest. Taparem amb un drap de cotó i el deixarem reposar uns 10 minuts. QUÈ US APROFITI !!!!!!!!