PA ( fermentació en fred)

pa-amb-fermentació-en-fred-1024x682

Fer pa a casa enganxa; ja us ho he dit alguna vegada. La casa queda impregnada amb una olor a caliu…. el gust de fer la massa, deixar-la llevar i veure com creix… No us amoineu, no surt be a la primera, ni a la segona… però vas experimentant i vas perfeccionant el tema. Aquestes barres estan fetes amb el procés de fermentació en fred; és a dir, després de fer el primer procés, (la massa i el llevat),  la fermentació l’ha fet tota la nit  a la nevera; això vol dir que podem començar a fer-ho dissabte al vespre, i diumenge acabar de coure. Veureu que no és tal difícil i la satisfacció de poder menjar el teu propi pa és tota una experiència. Recepta del blog Webos fritos.

Què hi posem ?

500 gr. de farina de forner ( també pot ser de força – fácil de trobar als súpers)

320 ml. d’aigua

10 gr. de llevat fresc

10 gr. de sal

Com ho fem ?

Els que tingueu amassadora el primer pas de fer la massa podeu fer-ho amb aquest aparell. Per qui no en tingui, en un bol hi posarem la farina, fent un forat al mig, en forma de volcà i en aquest espai posarem l’aigua i la sal.

Amb una ma començarem a amassar i amb l’altra aguantarem el bol. Tot seguit esmicolarem el llevat i anirem barrejant amb la massa. Veureu que s’enganxa, però és normal; s’ha d’anar treballant.

Quan vegem tots els ingredients ben incorporats la traurem del bol i la disposarem sobre una superficie ben plana. Agafarem la massa per un extrem i la deixarem caure doblegant-la sobre si mateixa. Aquesta operación l’haurem de fer vàries vegades i fins que vegem que ja no s’enganxa a les mans; aconseguirem que entri aire i sigui més esponjosa.

Farem una bola i ficarem la massa en un bol untat d’oli i taparem amb film també untat amb oli. Deixarem reposar uns 45 min. en un lloc càlid i sense corrent d’aire.

Destaparem i anirem agafant massa dels extrems i la portarem al centre de la massa, tot sense treure del bol. Tornarem a deixar reposar 45 min.

Un cop passat aquest temps donarem la volta a la massa perquè la part llisa, o sigui la que tocava el cul del bol quedi sobre de tot. La taparem be i la posarem a la nevera tota la nit.

A l’endemà enfarinarem la superfície de treball (jo ho faig al marbre de la cuina) i amb compte hi posarem la massa. Farem dues parts i les aplanarem amb les mans  donant forma de quadrat. Anirem doblegant dels extrems cap al mig i amb els dits segellarem fins que quedi forma de barra; així amb els dos troços.

Deixarem reposar uns 30 minuts tapat amb un drap de cotó. Encendrem el forn a 250º posició dalt i baix i quan estigui ben calent introduirem les barres; abans haurem fet uns talls amb un cutter.

Posarem les barres al forn i tot seguit hi abocarem un got d’aigua a la base del forn. Tancarem el forn. El vapor que generarà anirà bé perquè les barres quedin cruixents. Deixarem coure 5 minuts i a continuació obrirem una mica el forn perquè surti el vapor. Baixarem a 220º la temperatura del forn i deixarem coure uns 25/30 minuts (depen del forn).

Per refredar, les deixarem sobre una reixeta. Torrat al vespre està impresionant !!!!!

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Translate »