ESCUDELLA i CARN D’OLLA

brou

Durant l’hivern acostumo a fer aquest plat, complet i que ve molt de gust al menjar-se calent. Una bona sopeta sempre entra bé i si l’acompanyes amb tots els ingredients que has fet bullir per fer-la, encara més. Podeu fer molta quantitat i congelar el brou per altres vegades. Jo he fet una olla de 6 l. Espero que us agradi.

Què hi posem ?

Aigua de garrafa (la quantitat depèn de la mida de l’olla). Sal

Carn: 1/4 de pollastre, 1/4 de gallina, 1 os de vedella de l’espinada, 1 tall de vedella, 1 os de porc fresc, 1 os salat de porc, 1 punta de pernil salat, 1 troç de careta o orella de porc, 1 tal de cansalada i 1 butifarra negra.

Verdures: 1 branca d’api, 1/4 de col verda, 2 pastanagues,  1 porro, un grapat de mongeta verda, 200 gr. de cigrons (en remull o ja cuits)  i 2 patates.

1/4 de pasta de galets.

Per la pilota: 200 gr. de carn picada (meitat de porc i meitat de vedella), 1 all petit, julivert, 1 ou, pa ratllat, farina, sal i pebre.

Com ho fem ?

En l’olla que tinguem hi ficarem l’aigua i la deixarem bullir. Llavors anirem ficant tota la carn, que haurem rentat abans, menys la botifarra negra. Anirem traient tota la brumera que vagi fent i ho deixarem bullir unes dues hores, a foc mig. Mentre es va coent, anirem afegint aigua, ja que s’anirà consumint. Ho tastarem i rectificarem de sal, si cal.

Farem les pilotes: En un bol batrem l’ou, ratllarem ben petit l’all, posarem la carn, la salpebrerem i posarem el julivert trinxadet. Afegirem el pa ratllat que admeti, barrejant tots els ingredients i farem les pilotes. Les enfarinarem i les reservarem.

Ara anirem ficant totes les verdures, prèviament netes  i les pilotes i ho deixarem coure una 1/2 hora més. Afegirem la botifarra negra i ho deixarem al foc uns 15/20 minuts més.

Colarem el brou i reservarem. En una safata disposarem la carn i les verdures. Procedirem a bullir la pasta de galets. Jo la faig bullir una mica abans amb aigua i sal i després la deixo bullir uns 5 minuts dintre del brou. El motiu és perquè els galets es beuen molt de brou i d’aquesta manera ens queda molta més quantitat del mateix, per si ho volem congelar.

Servirem primer la sopa i tot seguit les verdures i la carn. A casa uns ho mengem separat i d’altres tot junt. Això va a gustos…..

 

P1040314

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Translate »